mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Itt és most, hagyj fel minden reménnyel!

Van még olyan ebben az országban, aki elhiszi, hogy az elmúlt évekhez képest jobb lett a magyar bajnokság színvonala? Ha netán van, az most nyugodtan hagyjon fel minden reménnyel, megkíméli magát néhány kellemetlen pillanattól. Sajnos az újabb végítéletet pont egy olyan meccs mondja ki, amivel mindeddig példálóztunk, reményt adott nekünk. Egészen 2013 november 27-ig.




Melegítő újpesti játékosok az unalom derbije előtt. Mondhatni, sok húhó a semmiért (Fotó: Újpest FC)


Természetesen a mai Fradi-Újpest kupaderbiről lesz szó. Pedig lehetett sejteni, hogy nem lesz egy nagy durranás a meccs, hiszen a felvezetők nem voltak olyanok, mint általában. Az interneten néhány mondatot ugyan írtak a meccsről, de sokat elmond a helyzetről, hogy amikor tegnap délután hazafele tartottam, még abban a hitben voltam: villámgyorsan kéne szerezni egy akkreditációt Újpestre, hogy ott lehessek a meccsen.

Újpestre. Még az sem volt számomra nyilvánvaló, hogy a meccset valójában a Puskás Ferenc-stadionban rendezik. De biztos a szerző volt tájékozatlan. Vagy csak, már rég felhagyott minden reménnyel.

Egy ilyen meccs után teljesen szükségtelen elemezni bármit is, hogy melyik csapat van kedvezőbb helyzetben, kinek jött be jobban a taktikája, miért és legfőképp mitől (ez rejtély...) tojtak be ennyire látványosan a játékos. Sokkal fontosabb, hogy a meccs hatalmas csalódást okozott. Igen, csalódást okozott, mert ha valamelyik meccs miatt érdemes volt még leülni a tévé elé, és egyáltalán érdemes volt krónikákba bocsátkozni a magyar bajnokság kapcsán, akkor az pontosan a derbi volt, gyakorlatilag rendszerint az elmúlt években.

A silány futball, amit a 22 játékos bemutatott a pályán, sajnos a helyszínen szurkoló (most inkább: csendesen ücsörgő és falatozó) nézőkre is kihatott, mert leszámítva az első perceket, az atmoszféra is pontosan olyan lett, mint maga a meccs.

És most véssük alaposan a fejünkbe, s legfőképp fogadjuk el az igazságot: nálunk nincs szuperrangadó, nincs hatalmas meccs, nincs eszeveszett küzdelem, és főleg nincs fantasztikus egyéni teljesítmény. Ami van, az is csak jobb esetben: rangadó a kilátástalan magyar valóságban, jobb meccs a megszokottnál, sárdagasztás, váratlanul jó teljesítmény.

És már a derbi szóval is óvatosan, mert Spanyolországban és Olaszországban is használják ezt a kifejezést, csak ugye olyan csapatok meccseire értik ugyanezt, mint a Juventus, az Inter, a Real Madrid és az Atlético Madrid.

A végére azért tartogassunk valamit a rendületlenül optimistáknak. A Fradi-Újpest meccsen a két csapat háromszor találta el a kaput. De legalább háromszor eltalálta...!

T. Z.



Sikeres volt a diósgyőri jótékony kezdeményezés Nyilasit kapitánynak!?