mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

"Hogy melyek a gyorsaság fajtái, nem orvosi kérdés, mint ahogy az sem, honnan nyeri egy futballista az energiáját"

Először is elnézést kell kérnem ifj. Dárdai Páltól. Tegnap ugyanis azt írtam, őt sem vették fel a Pro liszenszes tanfolyamra, ám tévedtem, ő benne volt abban az öt szakemberben, akit felvettek. A többieket viszont nem, sőt, Szalai László edzőképző vezető mélyen felháborodott Márton matek-történelem összefüggésén.

„Ne tegyünk úgy, mintha síoktatói kérdések tettünk volna fel a felvételin – nyilatkozta Szalai a mai NS hasábjain. – Alapszinten tettünk fel edzéselméleti, élettani, anatómiai kérdéseket. Semmi olyat nem követeltünk, amit az A liszenszes tanfolyamot elvégzőknek nem kellene tudniuk. És mindenki számára ismert volt, hogy a felvételin az A liszenszes tanfolyam anyagából fogunk kérdezni. Hogy melyek a gyorsaság fajtái, nem orvosi kérdés, mint ahogy az sem, honnan nyeri egy futballista az energiáját.”
Szalai elmondta, erre a kérdésre például olyan poénos válaszok is érkeztek, mint például hogy az energiaitalból. Az edzőképző hozzátette, nem az a fontos, hogy valaki bebiflázza az elméletet, hanem az, hogy ezeket az ismereteket minden nap fel is tudja használni.
Az edzőképző hozzátette, valóban kínos lehet, hogyha valaki nincs birtokában a profi bajnokságban kötelező, és elvárt edzői végzettségnek, de ahogy fogalmaz „senkinek nem vagyok hajlandó papírt adni, aki nem elégé felkészült”.
Az már más kérdés, hogy egyes híresztelések szerint régebben nem volt ilyen nagy a szigor, de mint tegnap írtam, ma már nem elég, ha valaki válogatott játékos volt.
Még ha jó játékos is volt.

Fehér György



A magyar futball valós helyzet 2. Ki az alkalmatlan?