mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Buzánszky Jenő: Minket nem érdekelt, hogy játszanak az angolok

Hogy milyen, amikor Szepesi György Buzánszky Jenővel és Várhidi Pállal készít interjút? Szórakoztató. És ezt mindenki hallhatta, átélhette, aki elment a Magyar Labdarúgás Napjának, azaz az Évszázad mérkőzésének tiszteletére rendezett ünnepségre.



Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje, a nemzet sportolója, válogatott labdarúgó és Szepesi György sportriporter beszélget az Aranycsapat hatvan éve, az angol válogatott ellen Londonban játszott, 6-3-as győzelmet hozó mérkőzésének évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen (Fotó: mti/Illyés Tibor)

Hatvan évvel ezelőtt az Aranycsapat – vagy ahogy a mai ünnepségen mondták, csupa nagybetűkkel, az ARANYCSAPAT – már az egész világon ismert volt. Nem véletlen, hogy 105 ezer néző ment ki a Wembley Stadionba az angolok elleni mérkőzésre. Persze, a derék angolok arra készültek, hogy legyőzik a magyar csapatot, ezzel öregbítve hírnevüket, hiszen azelőtt még soha, egyetlen európai csapat sem tudta legyőzni őket hazai pályán.

- Mi nem néztük meg, hogyan játszanak az angolok, és azt sem, milyen eredményeket értek el – mondta erre a mifocink.com-nak a mai ünnepségen Buzánszky Jenő. – Egyszerűen nem érdekelt minket. De nemcsak az angolok, más csapat játéka sem érdekelt. Mi játszottuk, azt, amit tudtunk. Sosem akartunk más csapathoz igazodni. Az angolok ellen is így volt, bár hozzá kell tenni, Sebes Gusztáv zseniális taktikát dolgozott ki a mérkőzésre.

Buzánszky Jenő hozzátette, lényegében semmire nem gondol a mérkőzés előtt az öltözőben, és bizony arra sem számított, hogy hatvan év elteltével még bárki is emlékezni fog a történtekre.
- Pontosabban arra nem számítottam, hogy ünnepelni fogjuk azt a meccset, azt az eredményt. Örülők, hogy végül így lett, bár jobb lenne, ha valamelyik közelmúltbeli esemény adna apropót az ünnepségre. Kívánom a mai fiataloknak, hogy az ő életükben is legyen legalább egy olyan mérkőzés, amire mindig visszaemlékezhetnek.

Márpedig erre az angol-magyarra boldogan emlékezhetünk, és szerencsére ezt meg is tesszük.
Hogy mást ne mondjunk, a Puskás Ferenc Stadion Toronyépületében egyetlen gombostűt sem lehetett leejteni a z ünnepi műsor kezdetekor. Nemcsak egykori, hanem mai játékosok, edzők, sportvezetők is tiszteletüket tették az ünnepségen, ahol Simicskó István ünnepi beszéde után megkoszorúzták a Magyar Labdarúgás Emlékművét.

Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat hátvédje, a nemzet sportolója,Várhidi Pál, Aranycsapat tartalék játékosa, valamint Göröcs János, és Rudas Ferenc is megkoszorúzták a  magyar labdarúgás emlékművét (fotó:mti/ Illyés Tibor)
Ezután következhetett a díszebéd, amely inkább egy nagy baráti beszélgetésre hasonlított. És ahol Szepesi György ugyebár elkészítette azt a bizonyos vicces és szórakoztató interjút Buzánszky Jenővel és Várhidi Pállal.
- Csak azt sajnálom, hogy Grosics Gyula és Sándor Károly betegség miatt nem tudott eljönni – mondta Szepesi.

Sokan mondják, hogy mi magyarok a múltban, még mindig ennek a világraszóló eredménynek a bűvöletében élünk. Hogy milyen nagy siker volt ez, azt hűen jellemzi, hogy ma Európa több helyén is megemlékeznek a mérkőzésről, na meg az, hogy ezen az ünnepségen olyat láthattunk, amivel a mai magyar labdarúgásban már szinte egyáltalán nem találkozhatunk. Az Aranycsapat tagjait, és az utánuk következő nagy játékosokat „autogramvadászok” várták, és bizony volt, aki még el is sírta magát egy-egy aláírás megszerzése után.

Mert ők még tudják, addig nem lehet fényes a jelen labdarúgása, ameddig nem vagyunk tisztában, és nem tiszteljük a múlt nagy eseményeit.

Fehér György



6:3 jubileum - Ki, hogyan játszott az Évszázad mérkőzésén? Metrószerelvényeket neveztek el Grosicsról és Buzánszkyról