mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Most miért nem sírnak Debrecenben?

A Ferencváros után a Debrecen is megkapta a játékvezetői segítséget a Magyar Kupában. A különbség annyi, hogy míg a Fradinál legfeljebb a gólkülönbségen változtatott a kiállítás, addig a Lokinak továbbjutást ért a hiba. Na meg az, hogy hétfőn a Loki vezetői még nyílt levélben tiltakoztak - az őket ért játékvezetői tévedések ellen. Érdekes, most csendben vannak Debrecenben.
A Debrecen Budapesten, az NB III-as ESMTK ellen lépett pályára tegnap a Magyar Kupában. Sokáig érett a meglepetés, hiszen az erzsébetiek szerezték meg a vezetést, és bár ezt Szakály Péter lévén kiegyenlítette a Loki, a 89. percben még 1-1 volt az állás.

Ekkor az oldalvonal mellett indított volna támadást az ESMTK, ám a Debrecen játékosa egyértelműen szabálytalankodott. Egy pillanatra mindenki megállt, hiszen mindenki látta, mi történt .Boltó játékvezető viszont nem fújta le az egyértelmű szabálytalanságot - hozzá kell tenni, asszisztense sem segítette - Szakály beadása után pedig Volas megszerezte a győztes gólt.

És tudják miért érdekes az egész?
Néhány nappal ezelőtt - a Pápa elleni meccs után, ahol egyébként valóban a Loki kárára tévedett óriásit Szabó Zsolt játékvezető - a következő nyílt levél volt olvasható a csapat weblapján:
"A televíziós felvételeket visszanézve megállapítható, hogy Szabó Zsolt játékvezető több alkalommal nem állt a feladata magaslatán. Három héttel ezelőtt már foglalkoztunk azzal, mekkora hatással lehet egy összecsapásra, ha a bíró vagy asszisztense nem a helyes ítéletet hozza meg egy meccsen. Akkor a Paks elleni bajnokit követően egy elmaradt és egy megítélt büntetőt kértünk számon a sporikon. Szakály Pétert lerántották a tizenhatoson belül, de néma maradt a síp, míg a Rezes László ellen megítélt tizenegyesnél véleményünk szerint, ha volt egyáltalán szabálytalanság, az a tizenhatoson kívül történt. A mai, Pápa elleni találkozót követően sajnos ismét kénytelenek vagyunk foglalkozni a bíráskodással, mert Szabó Zsolt több esetben is csapatunk kárára tévedett, méghozzá az összecsapás végeredményét jelentősen befolyásoló mértékben. Az első félidőben Szakály Pétert nyilvánvaló gólhelyzetben - már csak a kapussal szemben állva - védője hátulról átkarolva akadályozta meg a gólszerzésben, de a büntető és az ezzel járó kiállítás elmaradt. A második félidőben aztán jöttek a mérkőzés alakulását döntően befolyásoló hibás ítéletek. Ne feledjük, még 2-0-ás vezetésünknél Kenesei Krisztián gólja előtt a térfelünk közepén egy szabálytalanságot fújt le a játékvezető és mutatta, hogy mi következhetünk szabadrúgással. Játékosaink erre reagálva meg is indultak az ellenfél térfele irányába, majd a bíró érthetetlen módon - miután a pápaiak végezték el a nekünk megítélt pontrúgást méterekkel előrébbről - mutatta, hogy folytatódhat a játék, ebből született az első pápai találat. Az egyenlítő gólról pedig a felvételek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a mérkőzés utolsó percében a vendégek indítása több méteres lesen találta a pápaiak játékosát. Nem játszottunk jól a mérkőzésen, talán az idei leggyengébb formánkat hoztuk, de ennek ellenére is megnyerhettük volna a találkozót, ha nincsenek a téves játékvezetői ítéletek".

Nos, itt szinte mindenben igazuk van a debrecenieknek, csak egy dologban nem. Az első félidőben Szakály Péter ellen elkövetett szabálytalanságnál kétszer is hibáztak a játékvezetők, hiszen a játékos lesen kapta a labdát, így már a fault előtt le kellett volna fújni az akciót - igaz, ezt a tényt nagyvonalúan elhallgatták Debrecenben.

Őszintén érdekelne, vajon mit szólnak most Debrecenben?
Vajon miért nem írnak most nyílt levelet, tiltakozva az ellen, hogy egy játékvezetői hibának köszönhetően jutottak tovább?

De sokkal inkább az érdekelne, hogy tanulnak-e a hibából, és rájönnek-e, előbb gondolkozni kell, azután beszélni - vagy ebben az esetben nyílt levelet írni.
Mert most lehetne magyarázni a bizonyítványt.
Lehetne, de nyilván senki nem fogja.

Fehér György

 

 



Jól gyógyul Juhász Roland Matthäus Budapesten él, és érdekelné a kapitányi poszt