mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Így tanulnak az edzőink

Konferenciára hívta az MLSZ a honi edzőket, melyen a játékosok törzsizomzatának kiemelt szerepét mutatták be. Mi is elmentünk.



A Telki edzőközpont konferenciaterme megtelt, az edzők kérdezhettek is az előadóktól (Fotó: szerző felvétele)

2012-ben az MLSZ kezdeményezésére néhány kiemelt utánpótlás centrumban „Törzsizom projekt" zajlott. E programnak az indokairól, magáról a Iebonyolításáról és az  eredményeiről, valamint Iehetséges folytatásáról szervezett az MLSZ orvosi stábja tájékoztató és konzultatív megbeszélést a honi edzőknek.

- Sokan nem is gondolják. mennyire fontosan a törzsizomzat fejlesztése a labdarúgók számára - mondta  Dr. Várszegi József, az MLSZ Orvosi Bizottságának szakreferense. - Ennek az izomzatnak az ereje, a szimmetriája határozza meg egy futballistánál az erő, a robbanékonyság, a gyorsaság, sőt, később a technikai tudás kifejlődését. Két évvel ezelőtt kifejlesztettünk egy programot, melyet aztán elvittünk az akadémiákra. Itt felmértük a játékosok állapotát, majd beépítettük az edzésmódszerbe a törzs erősítésére szolgáló feladatokat. Szembetűnő volt a fejlődés.


A szakember elmondta, természetesen minden gyereknél más és más volt az kiindulási pont, így más eredményeket is értek el a fiatalok (Fotó: szerző felvétele)



- Az elmúlt másfél évben öt akadémián vizsgáltuk a játékosokat, és ezeket a tapasztalatokat osztottuk meg az edzőkkel. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kifejlesztett gyakorlatok bekerüljenek az edzőképzés tananyagába is, mert mint említettem, a törzsizomzat megfelelő fejlesztése határozza meg a erő, a robbanékonyság és a gyorsaság fejlesztését is, de hatalmas szerepe van a sérülések megelőzésében is. Bizonyítható, hogy azok a játékosok, akiknek megfelelő mértékben erős és szimmetrikus a törzsizomzata, elkerüli a nem kontakt sérüléseket.



Mészöly Géza szövetségi edző is kíváncsi volt a vizsgálati eredményekre


Bár Csábi József jelenleg nem dolgozik sehol, fontosnak érezte, hogy meghallgassa az előadást


Szalai László, a honi edzőképzés vezetője elmondta, az ismeretanyagot beépítik majd a tanrendbe

 



Nem jó helyre kerül a pénz Fülöp Marci köszöni, jól van, és már a Fradival edz